Vignettering
Updated: 08/25/2005 03:27 PM

For at kunne benytte nedenfor beskrevne metode i Adobe Photoshop, skal vi bruge et negativt billede af den vignettering, som det givne kamera udviser ved en ganske bestemt brændvidde/blænde kombination.
 
Den fremstiller vi på følgende simple måde. Vi fotograferer en helt jævn lys flade på nogle meters afstand. Billedet vil sandsynligvis ikke være helt hvid, for hvis der er noget der kan snyde afstandsmålere, hvidbalance og især lysmålere, så er det hvide flader uden konturer af nogen art. Det gør ikke noget at billedet er lidt uskarpt, tværtimod, og vi ved jo, at præcis i midten af billedet skal vi have samme værdi 255 i de røde, grønne og blå pixels.
 
I Adobe Photoshop kan vi derfor vælge Curves eller Levels og sætte White Point i billedmidten, eller rettere hvor centrum er (kan være lidt forskudt, som tidligere nævnt). Billedet viser nu tydeligt en hvidt flade med mørke hjørner. Vi fjerner evt. farveskær ved at "desaturate" billedet (Grayscale dur ikke, for billedet skal bibeholde RGB mode). Vi inverterer billedet til et negativ og får et resultat, som vist herunder. Vi kan evt. tilføre billedet lidt Gaussian Blur, hvis det er for skarpt, men vær opmærksom på at en for stor værdi i radius kan jævne lyset for meget ud. Det er nemt at gøre om, så prøv dig lidt frem.
 

Det billede som vi fotograferede med IXUS 500 af den hvide baggrund er her ændret til et negativ, som vi skal bruge når vi fjerner vignettering  i Photoshop.
 
Hvis vi har ovenstående næsten sorte billede, samt det billede som vises i indledningen af denne artikel hentet ind i Photoshop på samme tid, kan de 2 billeder lægges sammen. Det fjerner de mørke hjørner fuldstændigt og helt perfekt! Efter min mening den bedste metode!
 

Her finder vi det menu punkt, som bringer os til det sted i programmet, hvor 2 billeder, som er lige store, kan lægges sammen. Det hedder Apply Image..
 

Vignet500 er det negative billede og IMG_0790 er selve billedet, som skal korrigeres. Det ses tydeligt at de mørke hjørner nu er væk. Med Opacity
kan vi regulere styrken. Det negative billede kan naturligvis bruges sammen med alle billeder fotograferet med IXUS 500 på fuld vidvinkel og med fuld blænde.
 
Vi skal have et "negativ" for hver ny brændvidde/blænde kombination. Vi kan naturligvis ikke se på selve billedet, hvordan indstillingerne var på optagelsestidspunktet, men det kan vi læse i de EXIF Metadata, som følger hvert eneste billede. I praksis skal vi kun bruge nogle få "negativer", for så snart brændvidden bliver større, og især hvis der blændes ned, så generes vi ikke længere af problemet


Url to this pages:
http://nade.dk/web/nade/site.nsf/FramesetHP?readform&wmain=files/Vignettering